Forum Konsumentów

  • pl
  • Twitter
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram

Podsumowanie spotkania "MIĘSO NA TALERZU KONSUMENTA – FAKTY I MITY" – relacja na portalu YouTube

2023-04-03

Fundacja Forum Konsumentów zorganizowała spotkanie, którego celem było omówienie faktów i mitów nagromadzonych wokół produkcji, konsumpcji oraz wpływu mięsa na zdrowie i klimat. Celem nadrzędnym spotkania było uporządkowanie szumu informacyjnego wokół mięsa, aby konsumenci mogli podejmować świadome decyzje w tym temacie. Spotkanie odbyło się w czwartek (23 marca) w Świetlicy Wolności w Warszawie.

W ramach podsumowania panelu dyskusyjnego sformułowaliśmy 4 najważniejszych wniosków:

1. Pomimo wrażenia, jakie można odnieść z przekazów medialnych, Polacy masowo nie przestają jeść mięsa. Zdecydowana większość Polaków je mięso i co najwyżej część z nich ogranicza ilość jego spożywania.

2. Brakuje nam edukacji w zakresie żywienia: część osób uważa, że sam fakt odstawienia mięsa spowoduje, że będą zdrowsze. Nie umieją jednak zbilansować diety, tak by potrzebne substancje odżywcze dostarczać sobie poprzez inne produkty.

3. 58% Polaków próbowało już zamienników produktów mięsnych, ale głównym powodem była ciekawość. Istnieje zatem ryzyko, że po chwilowej ,,modzie" na produkty roślinne wrócą do dawnych zwyczajów żywieniowych.

4. Wydaje się, że jedynym rozsądnym i koniecznym (ze względu na potrzebę ochrony środowiska naturalnego) rozwiązaniem jest dążenie do zrównoważonej produkcji mięsa – zamknięty krąg,
w którym nie ma miejsca na marnotrawienie żadnych zasobów.

Należy jednak podkreślić, że to tylko ułamek wiedzy przekazanej uczestnikom podczas spotkania. Dlatego też przed Fundacją Forum Konsumentów jeszcze wiele wartościowych projektów i wyzwań, których celem będzie edukacja i szerzenie wiedzy wśród konsumentów.

Dziękujemy wszystkim za obecność i do zobaczenia na kolejnych wydarzeniach zorganizowanych przez Forum Konsumentów!